man, adult, businessman-1459246.jpg
Algemene Blogs

Kan masturberen haaruitval veroorzaken?

Welkom bij het eeuwenoude debat: veroorzaakt masturbatie daadwerkelijk haaruitval? Er bestaan veel mythen en verkeerde informatie, dus laten we dit onderwerp eens samen onderzoeken.

We zullen een wetenschappelijke blik werpen en de feiten en mythen bespreken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Dus pak uw popcorn, leun achterover, en laten we beginnen aan deze harige reis.

Wat is de theorie achter dat masturberen zorgt voor haarverlies?

Masturbatie is een bron van schuld en schaamte voor veel mannen en een activiteit die is omgeven door een heleboel mythen. Een van de meest voorkomende mythen is dat masturberen haaruitval kan veroorzaken.

Hoewel dit een veel voorkomende overtuiging is die door de jaren heen in stand is gehouden, is de waarheid dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat masturberen haaruitval veroorzaakt.

Bron: Pexels

De theorie achter de vraag of masturberen haaruitval veroorzaakt, is dat de verhoogde hoeveelheid hormonen die vrijkomt bij seksuele activiteit mogelijk kan leiden tot verhoogde stress- en androgeenniveaus, waardoor de haarzakjes meer uitvallen.

Sommigen geloven dat wanneer een man te vaak masturbeert, dit de hoeveelheid testosteron in zijn lichaam verhoogt, wat vervolgens kan leiden tot verhoogde niveaus van dihydrotestosteron (DHT) – een hormoon dat in verband wordt gebracht met mannelijke kaalheid. Dit is echter slechts een theorie en er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit bevestigt.

Wanneer haarzakjes voortijdig uitvallen, kan dit leiden tot verzwakte haren en uiteindelijk kaalheid. Bovendien hoeven dezelfde hormoonniveaus die tijdens masturbatie worden geproduceerd niet noodzakelijkerwijs dezelfde soort stress te veroorzaken die in verband wordt gebracht met haaruitval.

Wat zeggen de studies over mastuberen als oorzaak van haarverlies?

In 2018, een studie gepubliceerd in het Journal of Sexual Medicine keek naar een onderzoek van mannen en hun gewoonten van masturbatie en incidentie van haarverlies. Uit de resultaten bleek dat mannen die meer dan vijf keer per week masturbeerden niet meer kans hadden op haarverlies in vergelijking met mannen die slechts één keer per week of helemaal niet masturbeerden.

In 2005 werd in een studie, gepubliceerd in het International Journal of Dermatology, een verband gelegd tussen overmatige masturbatie en een verhoogd risico op kaalheid. De studie volgde 66 mannen over een periode van 15 jaar, waarbij meer dan de helft van de deelnemers enige vorm van haaruitval ondervond. Er werd niet gespecificeerd of dit veroorzaakt werd door masturbatie of gewoon erfelijk was.

Een studie uit 2003, gepubliceerd in het Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology, suggereerde dat, hoewel overmatige masturbatie niet direct haaruitval veroorzaakt, het wel de hormonale balans in het lichaam beïnvloedt, wat weer kan leiden tot haaruitval.

sea, water, ocean-2604842.jpg

In een studie uit 2012, gepubliceerd in het International Journal of Trichology, bekeken onderzoekers de wetenschappelijke literatuur van de afgelopen 50 jaar en stelden vast dat overmatige masturbatie kan leiden tot een verscheidenheid aan fysieke en psychologische problemen, maar daar zat haaruitval niet bij.

Een studie uit 2017, gepubliceerd in het tijdschrift Urology, keek naar de associatie tussen masturbatiefrequentie en prostaatgezondheid. De onderzoekers ontdekten dat bij mannen die meer dan vijf keer per week masturberen, het risico op het ontwikkelen van goedaardige prostaathyperplasie (BPH) en prostaatkanker significant verhoogd was. Zij vonden echter geen verband tussen een hoge masturbatiefrequentie en alopecia androgenica, de meest voorkomende vorm van haaruitval bij mannen.

Conclusie

Studies hebben aangetoond dat er geen verband bestaat tussen masturbatie en haaruitval. Het is belangrijk op te merken dat sommige mannen tijdelijk haarverlies kunnen ervaren als gevolg van overmatige masturbatiegerelateerde spanning op de hoofdhuid.

Deze haaruitval is echter meestal tijdelijk en omkeerbaar. Daarnaast is er aangetoond dat er andere omgevingsfactoren zijn die haaruitval kunnen veroorzaken, zoals roken, stress en erfelijkheid.

Het is waar dat masturberen lichte schommelingen in de hormoonspiegels kan veroorzaken, evenals andere fysiologische reacties, zoals een verhoogde hartslag en bloeddruk. Deze zijn echter zeer tijdelijk en hoeven geen reden tot paniek te zijn.

Daarom is het antwoord op de vraag “Veroorzaakt masturberen haaruitval?” een volmondig “Nee”. De enige manier waarop masturbatie in verband kan worden gebracht met haaruitval is indirect via de hormonen die vrijkomen tijdens de ejaculatie, maar dit is slechts een theorie en het bewijs daarvoor ontbreekt.

Het is belangrijk te onthouden dat haaruitval complex is en veel verschillende oorzaken kan hebben. Als je last hebt van haaruitval dan kun je het beste een arts raadplegen om tot de kern van het probleem te komen, en het niet toeschrijven aan masturbatie.

Ten slotte is het belangrijk op te merken dat masturbatie een gezonde en normale activiteit is, waarvan je zonder schuldgevoel of schaamte moet genieten. Dus ga je gang en geniet ervan, zonder schuldgevoel.

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is erfelijke kaalheid, ook wel mannen- of vrouwenkaalheid genoemd. Het is een genetische aandoening die van beide kanten van de familie kan worden doorgegeven. Andere oorzaken van haaruitval zijn: hormonale veranderingen, stress, voedingstekorten, medische aandoeningen en bepaalde medicijnen.

Voor mannelijke vaderlijke kaalheid zijn er een paar oplossingen om het haar te behouden of zelfs weer wat te laten groeien.

De meest effectieve middelen die jou kunnen helpen tegen haaruitval zijn: Finasteride of Dutasteride. Al helemaal in combinatie met minoxidil en dermarollen. Dit zijn de beste bewezen opties voor het hergroeien en behouden van je haar.

Mocht jij liever de natuurlijke route tegen haaruitval gaan dan heb ik deze artikelen geschreven die mogelijk interessant voor jou kunnen zijn.

Helpt pompoenpitolie als natuurlijke remedie tegen haaruitval?
Helpt Saw palmetto tegen haaruitval?
Werkt Sesamolie als natuurlijk alternatief tegen haaruitval?
Werkt Rozemarijnolie als middel tegen haaruitval?
Helpt pepermuntolie als middel tegen haaruitval?
Werkt wonderolie (castor olie) als middel tegen haaruitval?
Helpt Gember als natuurlijk alternatief tegen haaruitval?
Helpt zink als middel tegen haaruitval?
Waarom koperpeptiden kunnen helpen tegen haaruitval?

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *