woman, beauty, curly-1439909.jpg
Algemene Blogs

Wat zijn de verschillende haartypes en texturen van het Andre walker systeem?

Heeft u zich ooit afgevraagd waarom sommige mensen dik, krullend haar hebben en anderen steil, fijn haar? Het wordt allemaal behandeld in het Andre Walker haar systeem.

Een ander haar classificatie systeem dat we behandeld hebben is de Norwood schaal. Deze schaal gaat in op de opeenvolgende patronen van mannelijke kaalheid en de daarbij horende fases. Ben jij meer hierin geïnteresseerd lees hier dan meer.

De vrouwelijke variant van dit systeem specifiek voor vrouwelijke kaalheid is de Ludwig schaal. Ook hierover heb ik een artikel geschreven. Lees hier meer.

Wat is het Andre Walker systeem voor haartypes?

Het Andre Walker Hair System is een haartype classificatiesysteem gecreëerd door Andre Walker, een hairstylist en auteur die al meer dan 25 jaar samenwerkt met Oprah Winfrey. Dit systeem categoriseert haar in vier types: Type 1 (steil), Type 2 (golvend), Type 3 (krullend) en Type 4 (coily).

Bron: Pinterest

Het Andre Walker Hair System is ontworpen om mensen te helpen de specifieke behoeften en kenmerken van hun haar te begrijpen, zodat ze producten en stylingtechnieken kunnen kiezen die het beste werken voor hun haartype.

Door het identificeren van hun haartype, kunnen mensen hun haarverzorgingsroutine aanpassen om gezond en mooi haar te bereiken.

Wat zijn de verschillende haartypes volgens Andre walker?

Het Andre Walker haar systeem bestaat uit vier hoofd haartypes, waarvan sommige met subtypes A, B en C. Het systeem is bijgewerkt sinds de oorspronkelijke versie om meer subtypes onder type 1 op te nemen.

Wat zijn de vier belangrijkste haartypes en hun subtypes worden als volgt beschreven

Type 1a: Recht (fijn) – Zacht, glanzend en fijn van textuur, met moeite om een krul vast te houden. Het haar neigt naar olie en is moeilijk te beschadigen.

Type 1b: Straight (medium) – Heeft een aanzienlijke hoeveelheid volume en body.

Type 1c: Steil (grof) – Moeilijk te krullen en meestal kaarsrecht.

Type 2a: Golvend (losse golven) – Kan gemakkelijk verschillende stijlen bereiken, met een los “S”-patroon. Het haar blijft dicht op het hoofd zitten.

Bron: www.elle.com

Type 2b: Golvend (gedefinieerde golven) – Heeft een beetje weerstand tegen styling, met een meer gedefinieerd “S”-patroon. Het haar heeft de neiging om te pluizen.

Type 2c: Golvend (brede golven) – Heeft bredere golven, is bestand tegen styling en heeft de neiging om te pluizen.

Type 3a: Krullend (losse krullen) – Dik en vol met een duidelijk krulpatroon. Het haar heeft de neiging te pluizen en kan een gecombineerde textuur hebben.

Type 3b: Krullend (strakke krullen) – Gemiddelde afstand tussen de krullen, met de mogelijkheid van een gecombineerde textuur.

Type 3c: Krullend (kurkentrekkers) – Strakke krullen in kurkentrekkers, met zeer strak gekruld haar.

Type 4a: Kinky-coily (defined coil) – Strak opgerold, met een zeer gedefinieerd “o”-vormig patroon.

Type 4b: Kinky-coily (z-spoel) – Strak opgerold, met een minder gedefinieerd knikpatroon en een meer “Z”-vormig patroon.

Type 4c: Kinky-coily (tight coil) – Strak opgerold, met bijna geen zichtbaar gedefinieerd knikpatroon, tenzij van dichtbij gezien. Heeft meer een zeer strak “o”-vormig patroon.

Een diepere duik in elk haartype

Type 1: steil haar

Steil haar wordt geclassificeerd als Type 1 op de Andre Walker haar schaal en wordt gekenmerkt door een gebrek aan textuur of krulpatroon.

Steil haar kan fijn, medium of grof zijn in dichtheid, en kan variëren van dun tot dik in dikte. Mensen met type 1 haar kunnen moeite hebben om een krul vast te houden, maar kunnen gemakkelijk strakke, rechte stijlen bereiken.

Type 2: Golvend haar

Golvend haar wordt geclassificeerd als Type 2 op de Andre Walker haar schaal en wordt gedefinieerd door een licht golfpatroon.

Type 2 haar kan fijn, medium of grof zijn, en kan variëren van dun tot dik in dikte.

Mensen met type 2 haar kunnen vinden dat hun haar gevoelig is voor kroezen en moeilijk te stylen, maar met de juiste producten en technieken kunnen zij gedefinieerde, veerkrachtige golven bereiken.

Type 3: krullend haar

Krullend haar wordt geclassificeerd als Type 3 op de Andre Walker haar schaal en wordt gedefinieerd door strakke, gespiraliseerde krullen.

Type 3 haar kan fijn, medium of grof zijn, en kan variëren van dun tot dik in dikte. Mensen met type 3 haar worstelen vaak met kroezen en vinden dat hun krullen geen definitie hebben, maar met de juiste producten en technieken kunnen zij gedefinieerde, veerkrachtige krullen krijgen.

Type 4: Coily haar

Coily haar wordt geclassificeerd als type 4 op de Andre Walker haar schaal en wordt gekenmerkt door strakke, verende krullen die vaak S- of Z-vormig zijn.

Type 4 haar kan fijn, medium of grof zijn, en kan variëren van dun tot dik in dikte. Mensen met haartype 4 kan merken dat hun haar gevoelig is voor breuk en moeilijk te stylen, maar met de juiste producten en technieken kunnen ze gedefinieerde, veerkrachtige coils bereiken.

Voor- en Nadelen van het Andre Walker Haartypingsysteem

Voordelen:

Duidelijkheid en Begrip: Het Andre Walker haartypingsysteem biedt een eenvoudige en duidelijke classificatie, waardoor het voor individuen gemakkelijker wordt om hun haartype te identificeren.

Op Maat Gemaakte Haarverzorging: Het systeem suggereert specifieke haarverzorgingstips en producten voor elk type, waardoor individuen hun haarverzorgingsroutine kunnen aanpassen aan de unieke behoeften van hun haar.

Gemeenschapssteun: Het classificatiesysteem heeft een gevoel van gemeenschap bevorderd onder mensen met vergelijkbare haartypes, waarbij het delen van tips en ervaringen wordt aangemoedigd.

Toegankelijk voor het Publiek: Het systeem is wijdverspreid beschikbaar voor het publiek en kan gemakkelijk worden begrepen door individuen zonder professionele kappersachtergrond.

Nadelen:

Simplistische Aard: Critici betogen dat het systeem de diversiteit van haartexturen te veel vereenvoudigt door ze te reduceren tot slechts vier hoofdcategorieën, wat mogelijk niet volledig recht doet aan de complexiteit van individuele haartypes.

Beperkte Overweging van Andere Factoren: Het systeem richt zich voornamelijk op krulpatronen en houdt geen rekening met andere factoren zoals porositeit, dichtheid of haardikte, die essentieel zijn voor een allesomvattend begrip van haarverzorgingsbehoeften.

Gebrek aan Universaliteit: Sommige individuen vinden dat hun haar niet netjes in één categorie past, wat leidt tot verwarring en frustratie bij het selecteren van de juiste producten en routines.

Mogelijkheid tot Stereotypering: Er bestaat een risico op het versterken van stereotypen of vooroordelen die zijn geassocieerd met specifieke haartypes, wat mogelijk maatschappelijke normen en schoonheidsstandaarden in stand houdt.

Hoe bepaal ik mijn haartype volgens het Andre Walker-systeem?

Om je haartype te bepalen volgens het Andre Walker-systeem, is het belangrijk om het natuurlijke krulpatroon van je haar te observeren.

Walker’s classificatieschaal van Type 1 (steil) tot Type 4 (kinky) biedt een leidraad.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de vorm van de haarfollikel en de hoek waaronder het haar uit de hoofdhuid groeit, de krultype beïnvloeden (ex. “Hair Diameter Variation Shape of Cross Section and Ethnic Hair Types”).

Een gedetailleerde observatie kan je helpen je krultype nauwkeurig te identificeren en de juiste haarverzorgingsaanpak te bepalen.

Kan mijn haartype in de loop der tijd veranderen?

Onderzoek wijst uit dat hormonale veranderingen, leeftijd en genetica van invloed zijn op de structuur van het haar (ex. “Ageing of the hair follicle pigmentation system”).

Hormonale verschuivingen tijdens verschillende levensfasen, zoals puberteit, zwangerschap of menopauze, kunnen leiden tot veranderingen in het krulpatroon.

Externe factoren zoals klimatologische omstandigheden en chemische behandelingen kunnen ook een rol spelen (ex. “Hair weathering: the final frontier of hair damage”).

Het is dus mogelijk dat je haartype in de loop der tijd verandert.

Zijn er aanbevolen producten voor elk haartype?

Ter ondersteuning van het Andre Walker-systeem bevestigt onderzoek dat verschillende haartypes specifieke behoeften hebben.

Bijvoorbeeld, krullend haar vertoont vaak een hogere porositeit, wat betekent dat het vatbaarder is voor vochtverlies.

Aanbevolen producten voor krullend haar zouden daarom ingrediënten moeten bevatten die hydratatie bevorderen.

Wetenschappelijke studies zoals deze kunnen dienen als richtlijn bij het kiezen van geschikte haarverzorgingsproducten.

Hoe belangrijk is het om de aanbevolen verzorgingstips voor mijn haartype te volgen?

Onderzoek benadrukt het belang van gepersonaliseerde haarverzorging op basis van individuele behoeften.

Verschillende haartypes hebben verschillende mate van porositeit, dichtheid en elasticiteit, die allemaal invloed hebben op de benodigde verzorging (ex. “Hair and fibre differentiation: a guide”).

Het is essentieel om de aanbevolen tips als basis te beschouwen, maar aanpassingen te maken op basis van wetenschappelijk onderbouwde kennis over jouw specifieke haarconditie.

Kan het systeem worden toegepast op alle etniciteiten en haartexturen?

Hoewel het Andre Walker-systeem inclusief is ontworpen, erkennen wetenschappelijke studies de diversiteit van haartexturen binnen etnische groepen (ex. “Ethnic Hair Update: Past and Present”).

Het systeem kan een nuttige start zijn, maar aanvullende overwegingen, zoals haarporositeit en elasticiteit, zijn nodig voor een holistisch begrip van haarverzorgingsbehoeften.

Het integreren van wetenschappelijke inzichten kan helpen bij het ontwikkelen van een meer uitgebalanceerde en op maat gemaakte haarverzorgingsroutine.

Conclusie

Het is belangrijk op te merken dat haartype geen uniforme classificatie is en dat mensen een combinatie van haartypes kunnen hebben. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een mix van type 2 en type 3 haar, wat resulteert in golven en krullen.

Voor de verzorging van elk haartype is het belangrijk de specifieke behoeften en uitdagingen van elk type te begrijpen.

Mensen met type 1 haar kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij het gebruik van lichte, voedende producten om te voorkomen dat hun haar verzwaard of vet wordt.

Anderzijds kunnen mensen met type 4 haar zwaardere, meer hydraterende producten nodig hebben om breuk te voorkomen en definitie te behouden.

Bron: Pexels

Ongeacht het haartype is het belangrijk om een zachte en voedende haarverzorgingsroutine te gebruiken.

Dit kan het gebruik van een zachte shampoo en conditioner inhouden, het vermijden van stylingapparaten en het regelmatig aanbrengen van een diepe conditioner om het haar gezond en gehydrateerd te houden.

Kortom, inzicht in uw haartype en de specifieke behoeften van uw haar is de eerste stap naar gezond en mooi haar.

Door de tijd te nemen om te leren over uw haartype en de beste producten en technieken voor uw haar, kunt u ervoor zorgen dat u de best mogelijke zorg draagt voor uw haar.

De Andre Walker haar schaal geeft een uitgebreid inzicht in de verschillende haartypes en texturen en helpt mensen hun eigen haartype te identificeren en te leren hoe ze het goed kunnen verzorgen.

Door de kenmerken te begrijpen die elk haartype definiëren, kunnen mensen hun haarverzorgingsroutine aanpassen en hun gewenste haardoelen bereiken. Of u nu steil, golvend, krullend of kroeshaar heeft, inzicht in uw haartype en -textuur is de eerste stap naar gezond en mooi haar.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *