Algemene Blogs,  Haaruitval Supplementen Blogs

Wat zegt wetenschappelijk onderzoek over Azelaïnezuur tegen haaruitval?

Haaruitval is een veel voorkomend probleem dat zowel mannen als vrouwen treft. Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan haaruitval, waaronder genetica, voeding en hormonale onevenwichtigheden. Een natuurlijke remedie die aandacht heeft gekregen voor zijn potentieel om haargroei te bevorderen is azelaïnezuur.

Azelaïnezuur is een natuurlijk middel dat veelbelovend is voor het bevorderen van haargroei en het verminderen van haaruitval. Hoewel er meer onderzoek nodig is om de effecten op haaruitval volledig te begrijpen, suggereren vroege studies dat het een effectieve behandelingsoptie kan zijn voor mensen met alopecia androgenetica.

In deze blog onderzoeken we wat azelaïnezuur is, hoe het gebruikt kan worden tegen haaruitval, wat het onderzoek zegt over de effectiviteit en andere potentiële voordelen.

Wat is azelaïnezuur?

Azelaïnezuur is een natuurlijk zuur dat voorkomt in granen zoals gerst, tarwe en rogge. Het wordt ook geproduceerd door een soort gist genaamd Malassezia furfur, die voorkomt op de menselijke huid. Azelaïnezuur is een dicarbonzuur dat bekend staat om zijn antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. Het wordt al vele jaren gebruikt om verschillende huidaandoeningen te behandelen, waaronder acne, rosacea en hyperpigmentatie.

Bron: Open Beauty Facts

Hoe Azelaïnezuur te gebruiken voor haaruitval?

Azelaïnezuur kan plaatselijk op de hoofdhuid worden aangebracht om de haargroei te bevorderen. Het werkt door het remmen van de productie van 5-alpha-reductase, een enzym dat testosteron omzet in dihydrotestosteron (DHT). DHT is een hormoon waarvan bekend is dat het bijdraagt aan haaruitval doordat het de haarzakjes doet krimpen en de groeifase van de haarcyclus verkort.

Azelaïnezuur is te vinden in verschillende topische formules, waaronder crèmes, gels en schuim. Het wordt meestal één of twee keer per dag op de hoofdhuid aangebracht, afhankelijk van het product en de ernst van de haaruitval. Het is belangrijk om de instructies op het etiket van het product te volgen en een arts te raadplegen voordat u azelaïnezuur voor haaruitval gebruikt.

Wat zegt wetenschappelijk onderzoek over azelaïnezuur tegen haaruitval?

Onderzoek naar de effectiviteit van azelaïnezuur tegen haaruitval is nog in een vroeg stadium. Er zijn echter enkele veelbelovende studies die suggereren dat azelaïnezuur een effectieve behandeling kan zijn voor alopecia androgenetica, de meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij zowel mannen als vrouwen.

Bron: Wikimedia Commons

Een studie gepubliceerd in het Journal of Dermatological Treatment in 2019 onderzocht de effecten van een 5% azelaïnezuuroplossing op de haargroei bij mannen met alopecia androgenetica. De studie betrof 16 mannen die de azelaïnezuuroplossing gedurende zes maanden tweemaal per dag plaatselijk op hun hoofdhuid aanbrachten.

Uit de resultaten bleek dat de mannen een aanzienlijke toename van de haargroei ondervonden, met gemiddeld 17,7 meer haren per vierkante centimeter aan het einde van de studieperiode. De onderzoekers schreven dit toe aan het remmende effect van azelaïnezuur op 5-alfa-reductase, waardoor het DHT-niveau daalde en de haargroei werd bevorderd.

Een andere studie, gepubliceerd in het Journal of Cosmetic Dermatology in 2016, onderzocht de effecten van een topische oplossing met 5% azelaïnezuur, 1% minoxidil en 0,025% tretinoïne op de haargroei bij mannen met alopecia androgenetica.

Aan het onderzoek namen 40 mannen deel die de oplossing gedurende zes maanden tweemaal per dag plaatselijk op hun hoofdhuid aanbrachten. De Uit de resultaten bleek dat de mannen een aanzienlijke toename in haardichtheid ondervonden, met gemiddeld 28 meer haren per vierkante centimeter aan het einde van de studieperiode.

Naast de effecten op de haargroei, is aangetoond dat azelaïnezuur ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen heeft die ook gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van het haar. Ontsteking kan bijdragen tot haaruitval door beschadiging van de haarzakjes en verstoring van de haargroeicyclus.

Van azelaïnezuur is aangetoond dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft die kunnen helpen ontstekingen te verminderen en haarzakjes te beschermen. Sommige studies suggereren ook dat azelaïnezuur antimicrobiële eigenschappen heeft die kunnen helpen het optreden van hoofdhuidinfecties, die kunnen bijdragen tot haaruitval, te verminderen.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de effecten van azelaïnezuur op haaruitval volledig te begrijpen, suggereren de eerste studies dat het een veelbelovende behandelingsoptie kan zijn voor alopecia androgenetica.

Zijn vermogen om 5-alfa-reductase te remmen en de DHT-niveaus te verlagen, evenals zijn ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen, maken het een potentieel nuttige aanvulling op een uitgebreid behandelingsplan voor haaruitval.

Het is echter belangrijk om een arts te raadplegen voordat u azelaïnezuur gebruikt voor haaruitval, omdat het een wisselwerking kan hebben met andere medicijnen of medische aandoeningen.

Andere potentiële voordelen van azelaïnezuur

Naast de potentiële voordelen voor haaruitval, heeft azelaïnezuur verschillende andere potentiële voordelen voor de gezondheid die zijn onderzocht. Deze omvatten:

1.            Acne: Azelaïnezuur is een effectieve behandeling voor acne gebleken, met studies die aantonen dat het het aantal acne laesies kan verminderen en de huidtextuur en -toon kan verbeteren.

Bron: Wikimedia Commons

2.            Rosacea: Van azelaïnezuur is aangetoond dat het een effectieve behandeling is voor rosacea, waarbij studies aantonen dat het de ontsteking en roodheid kan verminderen die met deze aandoening gepaard gaan.

3.            Hyperpigmentatie: Van azelaïnezuur is aangetoond dat het een effectieve behandeling is voor hyperpigmentatie, waarbij studies aantonen dat het de productie van melanine kan verminderen en donkere vlekken op de huid lichter kan maken.

Conclusie

Azelaïnezuur is een natuurlijk middel dat veelbelovend is voor het bevorderen van haargroei en het verminderen van haaruitval. Hoewel er meer onderzoek nodig is om de effecten op haaruitval volledig te begrijpen, suggereren vroege studies dat het een effectieve behandelingsoptie kan zijn voor mensen met alopecia androgenetica. Het werkt door de productie van 5-alfa-reductase te remmen en de hoeveelheid DHT te verminderen, die de haarzakjes kan doen krimpen en de haargroeicyclus kan verkorten.

Naast de potentiële voordelen bij haaruitval, heeft azelaïnezuur verschillende andere potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder zijn ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Het is aangetoond dat het een effectieve behandeling is voor acne, rosacea en hyperpigmentatie.

Hoewel azelaïnezuur over het algemeen veilig wordt geacht voor uitwendig gebruik, kan het bijwerkingen veroorzaken zoals huidirritatie en droogte. Het is ook belangrijk om te overleggen met een zorgverlener alvorens azelaïnezuur te gebruiken voor haaruitval, omdat het een wisselwerking kan hebben met andere medicijnen of medische aandoeningen.

In het algemeen is azelaïnezuur een natuurlijk middel met veelbelovende mogelijkheden voor het bevorderen van haargroei en het verminderen van haaruitval. Hoewel er meer onderzoek nodig is om de effectiviteit en veiligheid ervan volledig te begrijpen, kan het een nuttige aanvulling zijn op een uitgebreid behandelingsplan voor haaruitval.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *