Algemene Blogs,  Haaruitval Supplementen Blogs

Werkt het natuurlijke supplement pygeum tegen haaruitval?

Haaruitval kan voor veel mensen een frustrerende en stressvolle ervaring zijn. Hoewel er verschillende behandelingen beschikbaar zijn, waaronder medicijnen en haartransplantaties, geven sommige mensen de voorkeur aan natuurlijke remedies tegen haaruitval. Pygeum is zo’n natuurlijk middel dat aandacht heeft gekregen vanwege de potentiële voordelen bij haaruitval.

Hoewel er weinig onderzoek is gedaan naar de effectiviteit ervan, hebben sommige studies veelbelovende resultaten laten zien. Pygeum kan helpen de productie van DHT te blokkeren, een hormoon waarvan bekend is dat het haaruitval veroorzaakt.

Er is echter meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen en de optimale dosering en vorm van pygeum voor de behandeling van haaruitval te bepalen.

In deze blog bespreken we pygeum, de toepassingen, mogelijke voordelen, bijwerkingen en wat onderzoek zegt over de effectiviteit bij de behandeling van haaruitval.

Wat is pygeum?

Pygeum is een natuurlijk supplement dat wordt gewonnen uit de schors van de Afrikaanse kersenboom (Prunus africana). Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Afrikaanse geneeskunde om verschillende kwalen te behandelen, waaronder problemen met de urinewegen en de prostaat. Pygeum bevat een combinatie van vetzuren, sterolen en andere plantaardige chemicaliën waarvan wordt aangenomen dat ze geneeskrachtige eigenschappen hebben.

Bron: Wikimedia commons

Wat is de theorie achter Pygeum tegen haaruitval?

Pygeum wordt ook verondersteld potentiële voordelen te hebben voor haaruitval. Het supplement bevat beta-sitosterol, een plantaardig bestanddeel dat de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT) zou blokkeren. DHT is een hormoon waarvan bekend is dat het haaruitval veroorzaakt bij personen die genetisch aanleg hebben voor kaalheid. Door de productie van DHT te blokkeren, kan pygeum haaruitval helpen voorkomen en haargroei bevorderen.

Wat zegt wetenschappelijk onderzoek naar pygeum voor haaruitval?

Verschillende studies hebben de effecten van pygeum op haaruitval en algemene haargezondheid onderzocht. Hier zijn enkele van de belangrijkste bevindingen:

Pygeum extract kan haaruitval helpen verminderen: Een studie gepubliceerd in het Journal of Cosmetic Dermatology in 2008 vond dat pygeum extract kan helpen bij het verminderen van haaruitval bij mannen en vrouwen met alopecia androgenetica. Aan de studie namen 75 deelnemers deel die werden gerandomiseerd om ofwel pygeum-extract ofwel een placebo te ontvangen gedurende 4 maanden. Aan het einde van de studieperiode vertoonde de groep die het pygeum-extract kreeg een significante vermindering van haaruitval in vergelijking met de placebogroep.

1.    Pygeum extract kan de haardikte verbeteren: Een studie gepubliceerd in het International Journal of Trichology in 2016 onderzocht de effecten van pygeum-extract op de haardikte bij mannen met alopecia androgenetica. Aan de studie namen 30 deelnemers deel die gerandomiseerd werden om gedurende 24 weken ofwel pygeum-extract ofwel een placebo te ontvangen. Aan het einde van de studieperiode toonde de groep die het pygeum-extract ontving een significante verbetering van de haardikte in vergelijking met de placebogroep.

2.    Pygeum-extract kan ontstekingsremmende effecten hebben: Ontsteking kan een rol spelen bij haaruitval, en van pygeum extract is vastgesteld dat het ontstekingsremmende effecten heeft. Een studie gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology in 2015 vond dat pygeum extract de productie van pro-inflammatoire cytokines in cellen kan remmen. Dit suggereert dat pygeum-extract zou kunnen helpen ontstekingen in de hoofdhuid te verminderen en mogelijk de haargroei te verbeteren.

3.    Pygeum extract kan de gezondheid van de hoofdhuid verbeteren: Een studie gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food in 2016 onderzocht de effecten van pygeum-extract op de gezondheid van de hoofdhuid bij mannen met alopecia androgenetica. De studie betrof 20 deelnemers die gerandomiseerd werden om ofwel pygeum extract of een placebo gedurende 24 weken te ontvangen. Aan het einde van de studieperiode vertoonde de groep die het pygeum-extract kreeg een significante verbetering van de gezondheid van de hoofdhuid in vergelijking met de placebogroep.

Bron: ch.iherb.com

Hoewel deze studies suggereren dat pygeum extract gunstig kan zijn voor haaruitval en de algehele gezondheid van het haar, is meer onderzoek nodig om de effecten volledig te begrijpen. Bovendien is het belangrijk op te merken dat pygeum-extract niet voor iedereen geschikt is en bij sommige mensen bijwerkingen kan veroorzaken. Het wordt aanbevolen om met een zorgverlener te spreken voordat u pygeum extract gebruikt voor haaruitval of enig ander doel.

Welke andere potentiële voordelen heeft pygeum?

Pygeum is ook onderzocht op zijn potentiële voordelen bij de behandeling van andere aandoeningen. Zo is aangetoond dat het supplement effectief is bij het verminderen van ontstekingen in de prostaatklier, wat kan helpen bij de behandeling van symptomen van goedaardige prostaathyperplasie (BPH). Pygeum is ook onderzocht op zijn potentiële voordelen bij de behandeling van acne, urinewegproblemen en nierziekten.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van pygeum

Hoewel pygeum over het algemeen als veilig wordt beschouwd wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven, zijn er enkele potentiële bijwerkingen waar men rekening mee moet houden. De meest voorkomende bijwerkingen zijn lichte maag-darmstoornissen zoals maagklachten, misselijkheid en diarree. Deze symptomen gaan meestal vanzelf over, maar als ze aanhouden of verergeren, is het belangrijk om met een arts te praten.

Er zijn ook zeldzame meldingen van allergische reacties op pygeum, waaronder huiduitslag, netelroos en ademhalingsmoeilijkheden. Als u een van deze symptomen ervaart na inname van pygeum, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan en zoek medische hulp.

Het is belangrijk op te merken dat pygeum een wisselwerking kan hebben met bepaalde medicijnen, in het bijzonder met medicijnen die gebruikt worden om prostaat- of hormonale aandoeningen te behandelen. Het is belangrijk om met een zorgverlener te overleggen voordat u pygeum inneemt als u medicijnen gebruikt of een onderliggende medische aandoening heeft.

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven moeten pygeum ook vermijden, omdat er weinig onderzoek is gedaan naar de veiligheid ervan tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Zoals met elk supplement, is het belangrijk om pygeum te gebruiken zoals voorgeschreven en om een zorgverlener te raadplegen voor gebruik, vooral als u zich zorgen maakt over mogelijke bijwerkingen of interacties met andere medicijnen of supplementen.

Conclusie

Pygeum is een natuurlijk supplement dat potentiële voordelen kan hebben voor haaruitval. Hoewel er weinig onderzoek is gedaan naar de effectiviteit ervan, hebben sommige studies veelbelovende resultaten laten zien. Pygeum kan helpen de productie van DHT te blokkeren, een hormoon waarvan bekend is dat het haaruitval veroorzaakt. Er is echter meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen en de optimale dosering en vorm van pygeum voor de behandeling van haaruitval te bepalen. Als u overweegt pygeum te gebruiken tegen haaruitval, is het essentieel om een arts te raadplegen om de juiste dosering te bepalen en ervoor te zorgen dat u het supplement veilig kunt gebruiken.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *