Algemene Blogs

Wat is de invloed van het groeihormoon op haaruitval?

Haaruitval is een veel voorkomend probleem dat zowel mannen als vrouwen treft. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan haaruitval, waaronder genetica, leeftijd en hormonale veranderingen. Een hormoon dat is onderzocht op zijn mogelijke effecten op haargroei en -uitval is groeihormoon (GH). GH is een hormoon dat door de hypofyse wordt geproduceerd en een rol speelt bij groei en ontwikkeling in het hele lichaam.

Hoewel sommige studies suggereren dat GH een rol kan spelen bij haargroei en -uitval, is het onderzoek nog beperkt en niet overtuigend. Er is meer onderzoek nodig om de relatie tussen GH en haargroei volledig te begrijpen en om te bepalen of GH-therapie een effectieve behandeling voor haaruitval is.

In het algemeen wordt GH-therapie niet aanbevolen voor de behandeling van haaruitval bij personen die geen tekort hebben, vanwege de mogelijke bijwerkingen van deze behandeling.

In deze blog gaan we in op de relatie tussen GH en haaruitval of haargroei, inclusief het wetenschappelijk onderzoek dat hiernaar is gedaan.

Wat is het groeihormoon precies en wat is de invloed op haaruitval?

GH staat voor Groeihormoon, een hormoon dat door de hypofyse wordt geproduceerd. Het speelt een cruciale rol bij de regulering van groei en ontwikkeling bij kinderen en adolescenten, en bij het behoud van een gezonde lichaamssamenstelling, botdichtheid en spiermassa bij volwassenen. GH is ook van invloed op het metabolisme, de immuunfunctie en de cellulaire herstelprocessen in het lichaam.

Bron: Digital Journal

GH is betrokken bij de regulering van verschillende lichaamsfuncties, waaronder celgroei, weefselherstel en metabolisme. Ook wordt aangenomen dat het een rol speelt bij haargroei en -verlies. Sommige studies hebben gesuggereerd dat een tekort aan GH een factor kan zijn die bijdraagt aan haaruitval, terwijl andere studies het potentiële gebruik van GH-therapie voor haargroei hebben onderzocht.

Kan HGH helpen bij haargroei?

HGH, of menselijk groeihormoon, is een hormoon dat een cruciale rol speelt in vele lichaamsfuncties, waaronder bot- en spiergroei, stofwisseling en celherstel. Maar kan HGH ook helpen bij haargroei? In tegenstelling tot androgenen, die bekend staan om hun rol bij haaruitval, zijn de effecten van HGH op haargroei niet zo uitgebreid onderzocht.

Er zijn echter aanwijzingen dat HGH inderdaad de haargroei kan bevorderen, vooral bij mensen met een tekort aan groeihormoon.

Zo kunnen mensen met een ongevoeligheid voor HGH problemen ondervinden met de haargroei op zowel de hoofdhuid als het lichaam. Deze aandoening wordt het Laron-syndroom genoemd en de betrokkenen kunnen dunner wordend of terugwijkend haar krijgen, wat uiteindelijk tot alopecia leidt.

Bovendien kan een tekort aan groeihormoon ook de ontwikkeling van lichaamshaar remmen, wat erop wijst dat HGH een essentieel hormoon is voor haargroei.

Uit een onderzoek bij mannen met een tekort aan groeihormoon bleek dat HGH-vervangingstherapie de groei van lichaams- en gezichtshaar aanzienlijk verbeterde. Hoewel verder onderzoek nodig is, zijn deze bevindingen bemoedigend en suggereren dat HGH de haargroei kan herstellen, vooral bij personen met een tekort aan groeihormoon.

Kan HGH haaruitval veroorzaken?

Hoewel HGH het potentieel heeft om haargroei te bevorderen, is er weinig bewijs dat hoge niveaus van HGH haaruitval kunnen veroorzaken.

In feite stimuleert HGH de productie van insuline-achtige groeifactor 1 (IGF-1), waarvan bewezen is dat het de groei van haarfollikels stimuleert en het risico op het afsterven van follikelcellen vermindert. In tegenstelling tot androgenen zoals DHT, die de afscheiding van IGF-1 in de haarzakjes op de hoofdhuid kunnen verminderen, stimuleert HGH de productie van IGF-1 in de lever, wat de haargroei op de hoofdhuid, het lichaam en het gezichtshaar bij mannen en vrouwen kan bevorderen.

Lage niveaus van HGH kunnen echter bijdragen tot haaruitval door de negatieve effecten van DHT, dat onder invloed van het enzym 5-α reductase uit testosteron wordt geproduceerd, te versterken. Uit een studie is gebleken dat een GH-deficiëntie in combinatie met andere hormonale tekorten de activiteit van 5-α reductase kan verhogen en de DHT-niveaus kan doen stijgen, wat tot haaruitval leidt.

HGH therapie bij GH-deficiënte mannen blijkt de DHT niveaus te verlagen en de 5-α reductase activiteit te remmen, wat het doel is van de meest gebruikte haaruitval.

Wat is het effect van het groeihormoon op haaruitval?

Het effect van groeihormoon op haaruitval wordt nog onderzocht en is nog niet volledig bekend. Sommige onderzoeken suggereren dat groeihormoon een rol kan spelen bij haargroei en -onderhoud, terwijl andere suggereren dat het kan bijdragen aan haaruitval.

Uit een studie, gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology, bleek dat groeihormoon de haargroei kan stimuleren door de proliferatie van haarfollikelcellen te verhogen. Uit de studie bleek ook dat groeihormoon haaruitval kan verminderen door het aantal haarzakjes in de anagene (groei-) fase van de haargroeicyclus te verhogen.

Andere studies hebben echter gesuggereerd dat hoge niveaus van groeihormoon kunnen bijdragen tot haaruitval. Uit een studie, gepubliceerd in het Journal of Endocrinology, bleek dat muizen met hoge niveaus groeihormoon haaruitval en dunner worden ervaren.

Het is belangrijk op te merken dat het groeihormoongehalte in het lichaam van nature afneemt met de leeftijd, en dat enig haarverlies een natuurlijk onderdeel is van het verouderingsproces. Bovendien kan groeihormoon

supplementen of injecties mogen niet zonder medisch toezicht worden gebruikt, omdat ze ernstige bijwerkingen kunnen hebben.

In het algemeen is meer onderzoek nodig om de relatie tussen groeihormoon en haaruitval of haargroei volledig te begrijpen.

Wanneer komt iemand in aanmerking voor groeihormoon?

Groeihormoontherapie wordt meestal voorgeschreven aan personen die een tekort aan groeihormoon hebben. Bij kinderen kan dit leiden tot groeistoornissen, vertraagde puberteit en andere ontwikkelingsproblemen. Bij volwassenen kan een tekort aan groeihormoon leiden tot een verminderde botdichtheid, spiermassa en inspanningsvermogen, alsmede tot een verhoogd lichaamsvet en risico op hart- en vaatziekten.

Bron: Wikimedia Commons

Groeihormoontherapie kan ook worden voorgeschreven aan personen met aandoeningen zoals het syndroom van Turner, Prader-Willi syndroom, chronische nierziekte en andere medische aandoeningen die de groei en ontwikkeling beïnvloeden.

Het is belangrijk op te merken dat groeihormoontherapie alleen mag worden gebruikt onder begeleiding van een gekwalificeerde medische professional en na een goede evaluatie en diagnose van groeihormoondeficiëntie of andere medische aandoeningen.

Conclusie

Hoewel sommige studies hebben gesuggereerd dat GH een rol kan spelen bij haargroei en -verlies, is het onderzoek nog beperkt en niet overtuigend. Er is meer onderzoek nodig om de relatie tussen GH en haargroei volledig te begrijpen en om te bepalen of GH-therapie een effectieve behandeling voor haaruitval is. In het algemeen wordt GH-therapie niet aanbevolen voor de behandeling van haaruitval bij personen die geen tekort hebben, vanwege de mogelijke bijwerkingen van deze behandeling. Als u haaruitval ervaart, is het belangrijk om met uw zorgverlener te praten om de onderliggende oorzaak en de juiste behandelingsmogelijkheden vast te stellen.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *